Thursday, June 14, 2012

Perginya seorang Murobbi

Lebih kurang jam 6.35 petang tadi,menjadi lakaran sejarah buat pejuang-pejuang Islam apabila menerima berita kehilangan Sang Murobbi Tarbiyah gerakan islam,Allahyarham Ustaz Yahya Othman.Walaupun hanya sempat bersama dua kali,namun,keterikatan jiwa itu sudah cukup melahirkan rasa hiba pada setiap insan yang pernah mendapat sentuhan tarbiyah beliau walaupun sekali.

Pengalaman pertama melihat susuk tubuh ini,masyaAllah,kelihatan uzur sekali.Terketar-ketar berjalan di atas pentas untuk beri pengisian.tapi masih mahu berdiri semasa beri pengisian.hebat semangat juangnya!Beliau sentiasa menghargai semangat juang anak muda.katanya,Rasulullah dahulu sangat utamakan orang muda.pernah juga beliau berpesan,jangan anggap nasihat itu remeh,walaupun sekecil-kecil perkara,jangan remehkan 'nasihat' orang lain.

Kali kedua bertemu,agak takut sebab kali ni dapat duduk lebih dekat berbanding pengalaman pertama.teringat sahabat ditanya:

'enta dah baca buku amal jama'ei?!'

ya Allah,kali ni rasa macam nak sorokkan kepala bawah kerusi pun ada,bimbang ditanya.

'ada soalan?kalau antum tak soal,ana akan soal!'

memang part ni paling gerun sikit rasanya.

Kata-kata yang paling bermakna dan saya masih ingat & pegang kata-kata ini :

'bersedialah untuk dilemparkan ke mana sahaja dengan harapan agar tempat itu diterangi dengan cahaya islam'

kalau perasan,saya abadikan kata-kata beliau di header blog ni.saya pun tak tahu kenapa saya memilih kata-kata beliau ni masa nak buat header blog lebih kurang 2 bulan lepas.tapi seminggu selepas header ni siap,saya dah dapat hujah kenapa saya pilih kata-kata ni.biarlah saya simpan dahulu hujah itu,insyaAllah,bila tiba masa yang sesuai,saya akan kongsikan.(kecuali kalau yang betul-betul nak tahu,boleh tanya secara peribadi)

antara pesanan lain yang tercatat dalam buku dan semasa pengisian:

beliau suruh catat apa yang disampaikan.
banyakkan membaca.
da'ei perlu baca al-qur'an dengan betul.
hendaklah bersabar dengan penentang/penghalang gerak kerja islam,Allah nak bagi pahala.

Tentang murobbi


Datuk Haji Yahya Othman merupakan bekas Exco Kerajaan Negeri Kelantan.
namun beliau lebih dikenali sebagai Murabbi Tarbiyah Gerakan Islam.pernah mendapat tarbiyah terus dari Ikhwanul Muslimin.


''Di kota Mekah, beliau berpeluang untuk menadah kitab di Masjidil Haram. Beliau sempat berguru dengan Syeikh Alawi al-Maliki yang mensyarah kitab hadis Sunan Abi Daud dan Syeikh Hassan Masyat yang mengajar kitab Mustalahul Hadis serta mengikuti siri-siri ceramah oleh Syeikh Muhammad al-Maliki. Guru yang turut berjasa dalam membentuk jati diri dan keperibadian beliau ialah Mudir (Pengetua) Madrasah Darul Ulum al-Diniah iaitu Syeikh Muhammad Yasin bin Isa al-Fadani (berasal daripada Padang, Indonesia) yang begitu alim dalam bidang ilmu falak dan usul fiqh. "....Temubual Ustaz Yahya Othman pada 23 Okt 2011 (diambil dari facebook cikgu Nazeli)


''ana nak(ingin) mati dalam jemaah dan perjuangan islam'' 


''jangan bagi sumpah setia kalau tak faham.kita tak mahu pondan.kita mahu lelaki dan perempuan tanggungjawab atas baiah'


untuk mengetahui banyak lagi tentang diri beliau,boleh la lihat di facebook.(banyak maklumat tentang diri beliau yang di post oleh anak-anak didik yang pernah mendapat sentuhan tarbiyah beliau.saya hanya sempat bersama dua kali sahaja,belum sempat mengenali banyak tentang diri beliau.




semoga rohnya dicucuri rahmat.ditempatkan dalam golongan beriman.
panjangkanlah usia ulama' yang masih ada.
masyaAllah,beliau pergi meninggalkan banyak jejak-jejak yang boleh diikuti,banyak sumbangan yang telah disumbangkan untuk islam,bagaimana dengan kita?


Daripada Abdullah ibnu ‘Amru ibnu Al-‘Ash R.A bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: "Sesungguhnya ALLAH tidak mengangkat ilmu dengan mencabutnya dari (dada) hamba-hambaNya. Tetapi ALLAH SWT mencabut ilmu dengan mencabut (nyawa) para ulamak...." (Riwayat Bukhari)
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

2 comments:

amal said...

teringin nak berjumpa beliau :(

nur said...

ha, apa hujanya?hehe...blog akak yg lama poblem, akak buat yg br.alhamdulillah masih ada backup post lama...dtglah

http://nurmencariredha.blogspot.com

p/s:dulu gna nama blkg, skrg gna nama dpn plak..hehe...kenal x sape ni?teka2.. :)