Friday, October 21, 2011

cari redha Allah

assalamualaikum. :)
masih dalam proses nak repair-repair blog ni.tak tahu la bila siap sepenuhnya.
tapi kalau tak siap pun,insyaAllah,i'll try to update ^^
sebenarnya teringin nak cari layout yang simple dan ada header sendiri.tapi tak tahu nak buat macam mana.
orang suggest guna adobephotoshop,tapi tak de lagi software tu,so,twngok la macam mana^^
dan colour blog sekarang pun macam gelap.saya lagi suka warna yang lebih terang.
any suggestion or any website that you can suggest to me? :)

untuk kali ini,tiada pengisian sangat lagi.
cuma teringin nak berkongsi satu 'youtube'
dah lama dah tengok,tapi tiba-tiba teringat tadi.
menarik pengisian dari Ustaz Kazim.

satu kata-kata yang saya ingin petik dari video ni :
'carilah keredhaan Allah walaupun mendapat kemurkaan manusia,kerana apabila kamu diredhai Allah,
nescaya Allah akan memelihara kamu.
janganlah mencari keredhaan manusia sehingga mendapat kemurkaan Allah nescaya Allah tidak bersama kamu'

selamat mendengar dan menghilangkan sedikit kehausan rohani ^^


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Thursday, October 20, 2011

Friday, October 14, 2011

kerana dakwah aku meninggalkanmu

mentari pagi menyinar lagi.alhamdulillah,masih diberi kesempatan bernafas udara islam dan menikmati kesegaran iman.qatrunnada ralik memandang ke arah luar jendela menikmati kebesaran ciptaanNya.

'indahnya hidup dalam bimbingan hidayah Allah,alhamdulillah.selesai solat subuh dan bacaan ma'thurat bersama sahabat-sahabat.bukan senang nak jadi manusia terpilih,berapa ramai lagi manusia yang masih berselimut.ada juga yang solat,tapi subuh 'gajah'.'


qatrunnada' menadah tangan berdoa pada Nya:

ربنا لا تزغ قلوبنا بعد اذ هديتنا وهب لنا من لدنك رحمة انك انت الوهاب


"ya Allah,janganlah kau palingkan hati kami selepas kau memberi hdayah pada kami.sesungguhnya Engkau maha pemberi."

semakin meningkat dewasa,kehidupan qatrunnada' semakin berbeza.perubahan demi perubahan dapat dirasai dalam dirinya dan juga sahabat karibnya,sarah.sarah merupakan sahabat yang paling rapat dengan qatrunnada'.walaupun kini mereka berjauhan dek kerana sarah dapat menyambung pengajian di UK,qatrunnada' pula di UIA,mereka saling berhubung dan saling memberi nasihat dan peringatan agar sentiasa thabit di jalanNya.


'baguslah qatrunnada',awak ambil keputusan untuk tinggalkan Imran.perjalanan hidup kita masih terlalu jauh.bersyukurlah kerana awak diberi kekuatan oleh Allah untuk meninggalkan dia'


'terima kasih sarah sebab sentiasa mendoakan saya.dah lama saya mohon kekuatan dari Allah untuk tinggalkan perkara-perkara macam ni,hati saya terlalu lemah.saya tahu 'couple' itu haram,tapi hati saya sangat lemah untuk meniggalkan Imran.saya sentiasa rasa yang saya sangat memerlukan 'seseorang' dalam hidup saya.tapi baru saya sedar sekarang,Allah itu sudah cukup untuk mengisi kekosongan dan sentiasa ada untuk saya.betul la cakap ibu saya,apa lagi yang tak cukup,saya ada ibu yang penyayang,sahabat-sahabat yang baik.


terngiang-ngiang di telinga qatrunnada' perbualan antara dia dan sahabat karibnya semasa sama-sama di alam persekolahan.mereka bukan sahaja sahabat,malah sama-sama memegang tampuk pimpinan tertinggi di sekolah.mereka sering diberi kepercayaan oleh guru untuk mengendalikan pelbagai program dan menjaga sahsiah pelajar.namun,qatrunnada' lebih mudah lalai berbanding sarah.mujurlah ada sahabat seperti sarah yang sentiasa memberikan motivasi dan nasihat.


**************************************************************************
zaman persekolahan.
sesi usrah bersama AJK BADAR jam 9 malam.
penceramah jemputan: dr.syed ahmad nordin.
lulusan medic di ireland,tapi bergiat aktif dalam bidang dakwah.


"remaja sekarang menjadi harapan bangsa.kalau sibuk dengan perkara yang tak berfaedah,boleh nampak ke masa depan yang cerah?kalau nak jadi orang yang hebat,bermulalah dari  sekarang."


dr.syed menayangkan contoh-contoh majalah yang merosakkan minda remaja.ada majalah remaja,HAI,mangga dll.


tersentak hati qatrunnada' kerana semua majalah itu antara majalah yang menjadi kegemarannya.


''saya percaya pelajar yang hadir pada halaqah malam ini,merupakan 'selected student' yang dipilih oleh ustazah kamu.kamu semua merupakan naqibah yang akan menjadi qudwah kepada mad'u kamu.tunjukkanlah contoh yang baik pada sahabat-sahabat yang lain.mereka memerlukan kita.kalau bukan kita yang ada kesedaran ini untuk membantu,siapa lagi kita nak harapkan?''


kata-kata dr.syed sungguh bermakna.qatrunnada' menghayati setiap kata-kata yang dikeluarkan.dia juga tidak ketinggalan untuk menyalin mutiara-mutiara kata tersebut dengan harapan jika satu hari nanti dia terleka,hatinya tergerak untuk membaca semua mutara indah tersebut.


'ish~banyak nya masa aku dah bazirkan.'
teringat pesanan dr.syed yang cukup tajam menusuk ke hati.


"masa kita terlalu singkat untuk capai segala yang kita inginkan.masalah-masalah ummah yang seharusnya kita peduli juga terlalu banyak untuk kita fikirkan.kalau dihitung masa-masa ini,tidak sempat untuk kita terlalu memikirkan keseronokkan dunia,berfoya-foya,'bercouple' dan banyak lagi.kita perlu sedar,berapa ramai lagi remaja di luar sana yang semakin teruk akhlaknya,semakin hanyut dengan nikmat dunia.dalam hadis rasulullah s.w.t:barangsiapa yang tidak mengambil berat tentang urusan umat islam ,dia bukanlah dari[ada kalanganku.hadis riwayat bukhari."



kalaulah masa itu boleh berputar,aku nak manfaatkan semua masa tu balik.banyaknya masa aku dah habiskan.lagi-lagi dengan cintan-cintun ni.
ya Allah,berilah aku kekuatan untuk meninggalkan segala perkara yang sia-sia.
berikanlah aku kekuatan untuk meninggalkan dia dan berilah kesempatan padaku untuk merebut cintaMu.


'hmm,apa ye langkah pertama nak tinggalkan imran?...mm..mm..ha!bagi tazkirah yang aku dengar dari ustaz syed hari tu lah.pergi outing minggu ni.hantar tazkirah guna facebook.mungkin lama-lama nanti,dia tahu la kot perubahan aku.lagipun dia pun lepasan sekolah agama juga.masa kan dia tak mengerti.lagipun,dia pun tahu,aku nak jadi naqibah tahun depan.takkan aku nak jadi naqibah yang 'bercouple'malunyaaaa'


okay!mission one.did it!


memandangkan peperiksaan akhir tahun semakin hampir,qatrunnada' mengambil keputusan untuk lebih fokus pada pelajaran.sekali-sekala dia teringat juga pada Imran,namun,dia tdak henti-henti  memohon pada Allah agar memberi kekuatan padaNya untuk melupakan lelaki itu.hujung minggu yang lalu,dia telah menelefon imran dengan mengatakan,dia tidak akan menelefon imran selama sebulan denga alasan untuk menumpukan perhatian sepenuhnya pada peperiksaannya.memang benar itu niatnya,dan itu juga helah supaya dia dapat lebih menjauhkan diri daripada imran.dia tidak mahu mengecilkan hati imran secara drastik kerana padanya imran pemuda yang sangat baik.


"qatrunnada',awak ok ke sekarang?kuat untuk melupakan imran?saya tengok,awak semakin fokus dan lebih bersemangat sekarang.banyak perubahan yang saya dapat lihat.''najwa,teman sebilik qatrunnada'.mereka sering mengerjakan tahajjud bersama dan 'study' bersama-sama selepas solat sunat tahajjud.


"alhamdulillah.saya bukanlah terlalu kuat,tipulah andai saya tak rasa sedih untuk meninggalkan dia,namun,saya tidak mahu mengalah.saya rasa,telah tiba masanya.ni lah peluang yang dah lama saya nantikan.dah lama sebenarnya saya mohon kekuatan,tapi baru saat ini lah Allah beri kekuatan yang luar biasa pada saya.saya tidak mahu tergolong dalam golongan orang yang rugi kerana berpaling hidayah dariNya.kalau bukan sekarang,bila lagi?mungkinkah masih ada esok untuk saya?"


''baguslah qatrunnada'.saya sentiasa mendoakan awak.ni ada nota ringkas untuk awak.harap awak kuat''kata najwa sambil tersenyum.klik nota cinta untuk mengetahui isi nota tersebut.


*******************************************************************


cuti akhir tahun bermula.qatrunnada tidak sabar untuk pulang ke rumah.


one message received


sayang,bila kita nak keluar?


gulp!qatrunnada terkejut mendapat pesanan ringkas dari imran.sudah lama dia tidak menghubungi imran.kekok rasanya.


mm,imran.maaflah.sebenarnya saya ada sesuatu nak beritahu pada awak.


berdebar qatrunnada' menanti balasan pesanan ringkas dari imran.


tak payah.imran dah tau dah apa yang awak nak beritahu.saya dah faham!!


menggigil qatrunnda' membaca 'sms' tersebut.lemah longlai rasanya.dia tidak tahu bagaimana hendak menerangkan situasi sebenar pada imran.pastinya imran tidak faham tujuan sebenar.


apa yang awak faham.bagi saya jelaskan dulu.


tak payah!saya dah faham,sejak awak bagi tazkirah di facebook hari tu saya dah dapat agak.*imran*


saya buat macam ni untuk kebaikan bersama.saya nak awak jadi lebih baik.awak lelaki yang sangat baik.tapi saya rasa,awak akan jadi lebih baik kalau tak de saya.


imran diam seribu bahasa.qatrunnada' tahu imran memarahinya.imran kecewa.qatrunnada' teringat pada kata-kata imran,
' imran tahu,qatrunnada' yang akan tinggalkan imran dulu.'
memang imran seorang lelaki yang sangat ikhlas.malah,dia tidak merasakan hubungan ini satu mainan,malah,dia ada perancangan masa depan dalam hubungan ni.mungkin kerana imran lebih tua 2 tahun daripada qatrunnada',jadi fikirannya lebih matang.cuma,qatrunnada' merasakan,perjalanan mereka masih terlalu jauh.mungkin lagi 5/6 tahun,siapa akan tahu?mugkin hari ni,tidak bertemu,tidak berdating,tapi siapa tahu lagi 3/4 tahun,sudah berpegangan tangan?itu lah yang menjadi kerisauan qatrunnada'.


sebenarnya,imran menyangka bahwa,qatrunnada' meninggalkannya kerana ada lelaki lain.qatrunnada' tidak mampu untuk menerangkan tujuan sebenarnya.dia hanya mampu berkata 'awak lelaki yang sangat baik.tapi saya rasa,awak akan jadi lebih baik kalau tak de saya.' dengan harapan,imran faham.


beberapa bulan selepas itu,imran menghantar pesanan ringkas.


saya nak tahu kebenaran,awak masih mengharapkan apa-apa atau tidak dalam hubungan ni?


qatrunnada serbasalah.dia memang tidak mengharapkan apa-apa lagi.bukan kerana dia bertindak kejam,tapi dia tidak mahu terikat dengan apa-apa perjanjian.'berkata benar walau pahit'


tidak.saya minta maaf.kalau ada jodoh,tak kemana.saya minta maaf sangat.awak lelaki yang baik,semoga awak menjadi lebih baik.


awak pun perempuan yang baik.saya rasa,tak mustahil kalau lepas ni ada lelaki lain yang suka pada awak.*imran


saya dah tak nak 'couple' dengan sesiapa lepas ni.saya nak lebih fokus pada cita-cita.


***************************************************************************
oit!fikir apa tu haaa..usik rakan sebilik qatrunnada',lina.


tak de lah.teringat kisah lama.tak sangka kan,aku sekarang jadi antara orang yang tak suka couple2 ni.sedangkan dulu aku pernah couple.malunyaaaa.kalaulah orang tahu kisah lama aku,malunyaa.aib.semoga Allah tutup aib aku masa lalu"


hmm,itu kan kisah dulu.hidayah tu milik Allah.bersyukurlah kau terpilih.walupun kau pernah buat,tapi kau dah bertaubat.boleh jadi,kau lebih baik daripada orang macam aku yang tak pernah couple ni.aku ni,panjang lagi perjalanan.kita bukan tahu bila Allah nak uji.kena sentiasa bersedia.insyaAllah,Allah akan tutup aib kita kalau kita tutup aib orang lain"kata lina yang merupakan satu-satunya sahabat di uia yang mengetahui kisahnya.


aku teringat kata-kata ustaz yang bagi pengisian hari tu, ada akhowat ni tanya,
'ustaz,apa pendapat ustaz kalau perempuan tu kata dia couple dengan lelaki tu sebab nak dakwah kat lelaki tu'..menarik sangat jawapan ustaz tu!nak tahu apa?
dakwahnya ialah dengan cara PEREMPUAN TU MENINGGALKAN LELAKI TU.itulah dakwahnya.
kiranya aku dah buat la kan,lina?


alhamdulillah,insyaAllah..semoga ada kebaikan di sebalik sejarah silam kamu tu,wahai wanita bidadari syurga qatrunnada'.kata lina sambil mencubit pipi qatrunnada'.


tapi aku masih rendah diri lah.malu sangat dengan kisah lalu.semoga Allah ampunkan segala dosa-dosa aku.dah la sekarang ni aku agak serius terlibat dalam kegiatan dakwah,kadang-kadang rasa juga rendah diri ni lina.


kamu memang rendah pun.hehe.tak de lah.qatrunnada',Allah tu maha pengampun.semoga Allah menilai setiap langkah mujahadahmu.kalau kau ikhlas berjuang di jalan Allah,kau tak perlu risau semua tu.hadis rasulullah s.w.t
"كل بنى ادم خطّاء وخير الطّائين التّوّابون"
"setiap ank adam itu bersalah dan paling baik org yg melakukan kesalahan ialah mereka yg brtaubat"





cerita ini gabungan idea rekaan dan realiti kisah seorang sahabat.semoga sama-sama dapat ambil manfaat :)

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

telah ku pilih jalanMU

telah ku pilih jalanMu.

ya tuhanku,
TELAH KU PILIH JALANMU.
jalan yang mendekatkanku padamu,
jalan orang yang beriman dan beramal soleh,
dan aku yakin sebenar-benarnya,
cintaku padamu takkan pernah dikecewakan.

namun tuhan,
ampuni aku,
fitrah ini terlalu berat untukku buang,terlalu pahit untuk ditelan,
tapi terus-terusan aku gagahkan,
demi mencapai cintaMu yang maha esa.

bantulah aku tuhan,
jika rindu ini imaginasi syaitan,
ku minta agar ia dilenyapkan.
andai kasihku berlandaskan nafsu,
ku mohon matikanlah rasa cinta yang belum tentu jadi milikku.

tolonglah aku wahai tuhan,
untuk mengisi rasa cintaku untukMu.
agar aku tidak pernah dahagakan cinta dari insan yang
belum tentu halal bagiku,
teguhkanlah kasih untuk Mu.
agar aku tidak kecundang di jajah cinta yang dusta
yang menjadi hijab antara kita
tetapkan langkahku di jalan ini.

gagahkan aku tuhan.
untuk menenggelamkan kapal cinta manusia,
walau ia segagah bahtera titanic,
tetapku pinta ia karam
jika berlayar di lautan dosa.

dan aku mohon.
damaikanlah ombak di hati,
walaupun ribut datang mengundang
kasihku diikat di dasar Rabbi
kerana ia adalah lumrah ujian
dan akanku terus tekadkan janji 
kerana
TELAH KU PILIH JALANMU.

ya Allah,kurniakanlah aku cinta padaMU cinta yang melebihi cinta kepada seluruh ciptaanMu,
dan redhailah aku.



credit to:fadzlin najwa.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Sunday, October 2, 2011

bersangka baik dengan Allah.

assalamualaikum. :)
menyempat-nyempatkan diri untuk update blog.
baru selesai dua paper.semalam paper sirah dan pagi tadi paper mutalaah.
alhamdulillah :)


*sebaik-baik kalimah untuk dilafazkan*

"wah~macam tu komen intan.boleh jawab semua lettew~" -.-


mm,habis,apa lagi sebaik-baik kalimah yang harus saya ucapkan?
bersangka baiklah dengan Allah.kita sudah berusaha dan memberikan yang terbaik.
bertawakkallah kepada Allah dengan setinggi-tinggi rasa tawakkal padaNya.

tak berpuas hati dengan jawapan?


adakah kalimah 'alhamdulillah' itu menunjukkan saya berpuas hati dengan jawapan-jawapan yang diberikan?
sudah saya katakan itulah sebaik-baik kalimah daripada kita merungut 'ala~susah geyl paper td',,"ala,kenapa la macam tu,kenapalah macam ni' 'ala~penat je baca yang ni..bla..bla..bla'

jangan banyak bertanya kenapa dan mengapa,tetapi fikirlah tentang hikmah disebaliknya :)

mama call*
mama: how's exam?
intan:mm,ok la~cuma ada la juga lupa-lupa.tapi insyaAllah la.
mama:biasala tu,mana ada yang sempurna.

betul!mana ada yang sempurna.kalau nak ikutkan rasa nak jawapan sempurna,sampai bila-bila pun rasa tak puas hati dengan jawapan-jawapan yang intan bagi.tapi intan sentiasa berdoa aga melebihkan rasa syukur daripada kekecewaan.bersyukurlah sekurang-kurangnya Allah telah membantu kita menjawab exam tadi :)
kalau na ikutkan,mana larat nak ingat semua detail-detail yang kita hafal.tapi dengan bantuan Allah,kita boleh ingat.walaupun tak semua,tapi bersyukur la :)

ada je yang intan lupa.tapi takkan nak kecewa.dah hantar dah pun kertas tu.
berdoa pada Allah adalah sebaik-baik jalan.

sebelum masuk dewan exam:

"intan,nampak relax je"

hmm~semua orang ingat intan relax +.+ berdebar tau sebenarnya.tapi takkan intan nak tunjuk muka pelik pulak :D dan sebenarnya setiap kali sebelum exam,intan tak de mood nak cakap dengan sesiapa.tak tahu kenapa,tapi memang macam tu >.<

tips relax:dah usaha kan?bertawakkallah pada Allah.bersangka baiklah pada Allah bahawasanya DIA akan membantu kita. :)

mm,spontan je buat post ni,tak berniat pun nak update blog sebenarnya walaupun dah ada 2,3 tajuk yang sedang berlegar-legar dalam kepala untuk dijadikan entry baru.tunggu ada masa baru update :)
sekadar pengisian ringkas.sekadar santai2.ambil mana yang bermanfaat :)
sekian.wassalam.

doakan intan.esok paper aqidah.dan hari2 yang seterusnya.
hep!pesanan sikit.bagus la musolla penuh time exam.tpi takkan penuh time exam je sahabat2,akak2? :)
jom istiqamah.lillahita'ala.banyakkan baca qur'an dan baca ma'thurat.

*kesimpulan dari dua paper yang boleh dibuat,
Alhamdulillah.
TAPI!*ada tapi..ada je la yang lupa-lupa.ada yang jugak intan rasa "menjawab soalan ke tak ni ek?"
ada jugak yang intan tinggal kosong.tapi untuk jawapan satu markah la ;p dua soalan je *memang tak terbaca*ish2..
doa2!doa itu senjata!

tak pe2!semester 2,kita tingkatkan lagi! :) 




eh!lupa pula.tujuan buat entry ni nak share doa-doa yang boleh diamalkan time exam sebenarnya :)

antaranya:
surah at-talaq :2&3

surah al-qasas:24
baca yang ni:
ربي أني لما أنزلت إلي من خير فقير


surah al-anbiya:79


dan banyak lagi doa2 lain :)
selamat beramal.
yakin dengan Allah!

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed