Thursday, February 10, 2011

panggil hari apa ye?


mm,,hari ni nak panggil hari apa ye?
hari lahir atau hari kematian..
as i had told in my last post,,hari ni 11/2
genap umur ayah 51 tahun & 7 tahun ayah telah kembali ke rahmatullah..
post saya bukan untuk minta simpati ye..peringatan..tapi sekadar peringatan dan iktibar..
kehidupan mesti d teruskan..
pemergian ayah bukan lah untuk ditangisi,
sebaliknya menjadi iktibar dan pengajaran kepada kita kami sekeluarga yang masih hidup.
dalam firman Allah S.W.T dalam surah Al-baqarah:ayat 286,,
yang bermaksud:
Allah tidak akan membebani hambanya melainkan sesuai dengan kesanggupannya.....
ila akhir ayah~

dalam firman Allah yang lain juga ada menyatakan bahawa kematian itu satu kepastian dan kita wajib beriman dengan nya..
surah Ali Imran:185

"Tiap-tiap yang berjiwa akan merasakan mati. Dan sesungguhnya pada hari kiamat sajalah disempurnakan pahala kamu."

Allah itu bersifat al-hayyu..
yang kekal!

tiada manusia yang boleh lari dari kematian..sejauh mana pun kita berlari..kematian itu adalah pasti!dalam firman Allah:

Katakanlah (wahai Muhammad): "Sebenarnya maut yangkamu melarikan diri daripadanya itu, tetaplah ia akanmenemui kamu; kemudian kamu akan dikembalikan kepadaAllah yang mengetahui segala yang ghaib dan yangnyata, lalu Dia memberitahu kepada kamu apa yang kamutelah lakukan (serta membalasnya) ". - Al-Jumu'ah (62): 8

*************************************************
mama kata,masa awal perkahwinan,ayah ada cakap,,
saya tak kan manjakan awak,,senang apa2 hal berlaku nanti..
betol cakap ayah,,sekarang,mama kuat!she is a superwoman!!
she can do everything!
orang yang akan pergi awal ni,dia memang dapat rasa kan..
mama pun pernah ada cakap jugak,mama rasa nak berhenti kerja..
tapi ayah beria x bagi mama berhenti..mungkin inilah hikmahnya kan :)

SESUNGGUHNYA,BERIMANLAH BAHAWA SETIAP KEJADIAN ALLAH ITU TIDAK PERNAH SIA2 DAN PASTI ADA HIKMAHNYA!

tapi,banyak juga hajat ayah yang tidak kesampaian,
ayah kata nak ambil gambar sekeluarga,,tapi tak sempat,
dan sepatutnya keesokan hari lepas ayah meninggal tu,ayah dapat kerja baru,,tapi x sempat juga..
dan sepatutnya juga,ayah ada medical check up esoknya untuk tau apa sakit ayah,
tapi ayah dah pergi dulu,,
mm..kalau nak dikutkan,ayah meninggal dunia akibat serangan jantung,
time tu ayah sedang driving,,tapi dengan kuasaNYA,,kereta x terbabas dan nasri yang ada dalam kereta pun selamat,,ketika nazak,,hanya nasri yang bersama ayah..
nasri tahan teksi di tepi jalan dan pemandu tersebut bawa ayah ke hospital..doktor kata masa dah sampai hospital tu ayah memang sudah tiada..so,doktor buad CPR ei name dye..tatau la..hehe;p sebanyak 22 kali..mama kate nmpak dada ayah lebam sebab buad mende tu..
ayah sebenarnya heavy smoker,,sebelum meninggal paru2 ayah memg dah rosak,,sampaikan nafasnya agak berbau kerana paru2 nya sudah rosak!
peringatan kepada smoker!!!
sebab tu intan tak suke bau rokok dan saya x suke orang merokok!
pening!

imbau kenangan sikit:

masa ayah dimandikan(mandi jenazah)kami sekeluarga pun diberi kesempatan untuk membuad 3 jirusan ke atas ayah..masa tu,intan nangis ter-esak2..bayangkan kita mandikan ayah sendiri..

abang pulak tanya mama..
"mama,,ayah pengsan kan??"
walhal abang tau ayah sudah tiada...
"tak abang,,ayah tak de"
kedengaran kuat tangisan abang
...lelaki nangiskan..bayangkan lah..ketika itu abang berada di tingkatan 2..antara kami 3 beradik,,nasri yang paling rapat dengan ayah,mungkin kerana dia agak istimewa berbanding kami bertiga..sebelum ayah pergi juga,kawan ayah ada cakap,,ayah paling rsau tinggalkan nasri..se awal pemergian ayah,,nasri la paling rasa..apatah lagi dia yang berada di sisi ayah semasa ayah meninggal..nasri lihat ketika nyawa ayah sudah berada di kerongkong..saya pun tak dapat nak bayangkan..nasri kata..masa ayah nazak,ayah mcm nak cakap sesuatu,,tapi tak dengar sebab ayah sudah nazak..

ayah dikebumikan pada hari esoknya sebab nak tunggu saudara-mara dari kelantan tiba..
malam tu,,intan baca yasiin sambil menangis,,sampaikan intan terpakse berhenti sebab x nampak tulisan yasiin kerana asyik menangis..malam tu jugak,,intan tidur di sebelah jenazah ayah...

*********
pagi subuh,intan bangun awal dan hati terdetik..
"intan bangun awal pagi ni sebab nak kebumikan ayah ke?''
rase sebak di hati...
lalu,intan dipeluk oleh ibu saudara dan bapa saudara..
semasa ayah hendak dikebumikan,,terdetik dalam hati..rasa macam x percaya ayah telah tiada..

**********
KEHIDUPAN MESTI DITERUSKAN!
kalau ayah masih ada pun,mesti dia mahu lihat intan berjaya!

intan,ayah& nasri~
****************************
mengingati mati itu dapat menjadikan kita lebih berwaspada dalam menempuh kehidupan agar sentiasa berada dalam redhaNya,,
namun,kadang2 diri ini,,jarang mengingati kematian..YA ALLAH..
sedang dalam hadis ada bersabda:

Dari Ibnu `Umar dia berkata: Aku bersama Rasulullahs.a.w., lalu seorang lelaki Ansar datang kepadabaginda kemudian mengucapkan salam kepada Nabi s.a.w.lalu dia bertanya: Wahai Rasulullah. Manakah di antarakaum mukminin yang paling utama?

Baginda menjawab: Yang paling baik akhlaknya di antaramereka.

Dia bertanya lagi: Manakah di antara kaum mukmininyang paling cerdik?

Baginda menjawab: Yang paling banyak mengingatikematian di antara mereka, dan yang paling baguspersiapannya setelah kematian. Mereka itu orang-orangyang cerdik.

Hadis Riwayat Imam Ibnu Majah,

antara cara lain untuk lain untuk mengingati mati ialah dengan menziarahi kubur saudara-mara yang telah meninggal dunia,,tapi saya lihat,ramai yang telah salah konsep sekarang..
ada pergi sekadar pergi tanpa membawa hati..
intan cakap macam ni sebab initan dulu pun pernah mcam ni,,sebab intan tak paham konsep menziarahi kubur tu,,setelah intan baca satu artikel dalam solusi,,barulah intan faham konsep menziarahi kubur :)
bukan sekadar ziarah semata2..tapi sebagai iktibar dan pengajran untuk kita yang masih hidup!

****************************************
ok lah..kesempatan ni jugak..
intan nak wish besday dekat sahabat saya niyh!
hehe;)

FIRDAUS MAJID!
SELAMAT HARI JADI~
AKU DOAKAN KAU DAPAT RESULT YANG TERBAIK SPM NIYH..
11A+! ;)

YA ALLAH,KAU AMPUNILAH DOSA2 AYAH,
TEMPATKANLAH AYAH BERSAMA ORANG2 YANG BERIMAN,
AKU BERMOHON AGAR SEGALA AMALAN KEBAIKAN KU,PAHALANYA DISALURKAN JUGA KEPADA AYAH&IBUKU..
YANG MENYAYANGI AYAH
(ARWAH AMRAN HAJI HASSAN)
ANAK AYAH,
INTAN NADZIRAH BINTI AMRAN

bile ayah nak pujuk intan mcm ni lg..i miss ur hug.."intan sayang ayah ckit! "

ayah suke suh cium pipi ayah kan dlu...rindunye..intan saloo duk atas riba ayah..sbb ayah tough wlupun intan debab!haha..

wlupun ayah pendiam..tp ayah ske bergurau :)

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

2 comments:

qielaaa said...

:') awh sedihnye post nie




intan. akk tahu awak kuat. belajar betul3. kalau ayah awak ade, mesti dia bangga dapat anak yang solehah, cantik & pandai

INTAN NADZIRAH said...

tq kak qila :)
saya ade sebut name kak qila post yang terbaru ni ;)
igt x yg sy nges teresak2 pas mimpi ayah sy tu..ha..sy cite yg tu le..hehe=)

ape2..insyaAllah..sy akn blaja btol2..pndy mcm kak qila :)