Friday, March 11, 2011

143!♥ mahabbah fillah~* sayang sekolah~

sempena post yang ke-143 ni,saya nak cakap saya sayang semua orang..
hehe..semua ke?ye la,semua la sebab saya tak de pula benci sesiapa kan;p
namun,perasaan cinta dan sayang itu mestilah kita sandarkan semata-mata kerana Allah
kerana DIA pemilik segala cinta.


"ANDA TIDAK BOLEH MENCINTAI ORANG LAIN SEBELUM MENCINTAI DRI SENDIRI.DAN ANDA TIDAK BOLEH MENCINTAI DIRI SENDIRI SEBELUM MENCINTAI ALLAH"

-PETIKAN AYAT BUKU 'TENTANG CINTA'-PAHROL MOHD JUOI-

dalam hadis juga ada mengatakan,

MAN LA YARHAM,LA YURHAM

bermaksud:siapa yang tidak menyayangi,tidak akan disayangi.

****************************** *******************************
sebenarnya,saya nak buat luahan sesuatu ni..
intan rasa intan dah buat satu kesilapan yang akhirnya buat merugikan diri sendiri :(
istighfar byk2..
"robbana dhzolamna anfusana,waillamtaghfirlana watarhamna lanakunanna minalkhosirin~"

intan ter'join' satu perbalahan/perdebatan yang remeh..hehe..
awalnya bermula pada perkara yang sangat remeh di satu ruangan(facebook)
perdebatan ni berlaku antara intan dan seorang senior smap labu..tapi ada la lagi yg join,
ada seorang akak tu pun sekepala dgn intan..hehe

wa~takut sebab mereka kan dah besar!
actually,asalnya intan HANYA tak setuju sebab one of senior ni macam gunakan bahasa percakapan yang kurang sopan dekat cikgu(admin that group),
bukan mencarut tau,hehe..mm..macam mana ek nak cakap,
cara bercakap tu la,macam dengan kawan2..
mm,,tapi tatau la if i'm too sensitive ke apa,
tapi yang pastinya,ada juga orang yang tak setuju!



ok..tak nak cerita panjang lebar apa yang berlaku...
yang berlalu biarkan berlalu..
cuma intan kesal,kenapa intan join~
sedangkan hadis nabi ada bersabda:

"aku adalah pemimpin di sebuah tempat di syurga bagi orang yang meninggalkan perdebatan walaupun dia benar"
-riwayat abu daud-(sumber solusi)

intan kan dah tau hadis ni,kenapa intan teruskan..
hmm,,tapi intan bukan niat nak berdebat,intan cuma tak suka cara dia bercakap..
dia komen2 sekolah,cikgu2~

dan intan geram bila dia macam cabar intan,

"kalau kau boley teruskan attitude yang baik dr smapl smpy keluar,mmg aku tabik la"
lebih kurang macam tu la dia cakap..

intan pun ckp:
'bukan ke kita memang sepatutnya kekalkan attitude yang baik,malah sepatutnya lebih baik dan dapat menjadi contoh pada orang lain sebagai bekas PELAJAR SEKOLAH AGAMA!'

mungkin intan yang fikir negatif kot..mungkin niat dia lain!aiyok!
intan,bersangka baiklah,
bersangka buruk itu merosakkan jiwa :'(

diam itu lebih baik,intan..
i have to learn this!

keburukan berdebat:
masing-masing nak pertahankan pendapat masing2
boleh cetuskan pergaduhan
boleh mendatangkan andaian2 tidak baik(buruk sangka)
mm..banyak yang mazmumah la..
tapi dari segi lain,ada yang baik berdebat ni,
tapi intan x berani nak bagi contoh sebab intan pun kurang bijak hal-hal ni.
nak-nak kalau pasal politik,
intan memang x kan debat la pasal ni,x faham pun ye..hehe..
tapi beserdahanalah,jangan terlampau taksub.

hmm,,feel bad juga lah after debat-debat tu,but that guy still macam nak on,
he looks cool~but,.............
teruskan jika anda ingin teruskan..tapi bukan saya :)

TELL THEM ONCE,IF THEY IGNORE LET IT BE
-advice from wan arief imran-

intan rasa intan feel bad mungkin sebab that guy lagi tua,
and ada pulak orang lain yang tiba-tiba join and tak faham situation.
tapi,niat intan..bukan nak berdebat kt situ,,
INTAN HANYA TERKEJUT SEBAB THAT GUY CAKAP MCM TU,
DAN TAK SETUJU CARA DIA CKP DENGAN CIKGU MACAM TU..
kirenya intan ni nak back up cikgu & sekolah la..hehe..

lagi satu!
jangan nak perlekeh-perlekeh sekolah sendiri!
mungkin la kalau zaman kamu dulu hebat,
tak bermakna zaman junior tak hebat!
hargai lah sekolah tu~
nak komen2 pasal sport~ok apa smap sekarang!meningkat!
nak komen2 pasal sahsiah..alhamdulillah..makin baik!:) lagipun mana ada manusia perfect,
better kot dari dlu,sekarang ni mana ada putra ceroboh asrama puteri..zaman dlu??tepuk dada tanya iman~;p

jangan cakap besar~
bak kata puan rahayu kandar

"kalau meludah ke langit,jatuh ke muka sendiri juga"

PERINGATAN!
SILA HORMATI GURU ANDA TERUTAMANYA CARA ANDA BERKOMUNIKASI!

saya memang sangat sensitif bab2 cara komunikasi ni..
sila bijak berkomunikasi dan sesuaikan dengan keadaan!
dan sila jaga maruah sekolah anda!
penat teacher(admin that group)update group tu semata-mata nak tunjukkan sukan SMAP masih unggul~
hargailah guru anda~
sokong lah sekolah sendiri bukan masa sedang naik je!
komen cikgu2 pun nampak yang mereka sangat gembira kalau ex-smap ni masih menyokong smap labu,bukan menjatuhkan~

haiya~wa macam emosi sikit la cakap pasal sekolah ni..hehe
sob3x
cause i love smap labu!
kenapa?
banyak yang saya jumpa!

as i always said kalau berucap kat musolla ke,adik2 ke..

"rugi la kalau sesiapa yang keluar smap ni and dia cakap dia tak dapat apa!
sila cari!"
teacher mas pun setuju! ;)

hmm~ok la..ni bukan nak tunjuk garang ke apa..hehe..
hablumminannas tu sangat penting :)
intan pun tak suka ada perkara-perkara macam ni~
saya juga masih usaha ke arah yang lebih baik..
jaga hubungan dengan guru2 walaupun dia tak ajar kita!
sedangkan rasulullah sangat menghormati gurunya walaupun gurunya itu bukan orang islam!
sayangi & hormatilah orang sekeliling :)

♥ ♥ ♥
i love you zealous!
korang sahabat yang baik :)
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

2 comments:

dentist-to-be said...

akak rase laki tu kene bersedie untuk tabik byk2 kali sbb ramai je yg still kekalkan attitude kat smap.. hee~

INTAN NADZIRAH said...

tau x pe..tu yg sy pelik..mcm la rmai yg kua x dpt kekalkan attitude yg bek~