Friday, April 15, 2011

interview + kalau setakat~

alhamdulillah,selesai juga satu temuduga JPA semalam.awal-awal pagi dah bertolak ke INTEC memandangkan interview tu pukul 8 pagi,fuh~SHAH ALAM ni besarnya~~~
pelik la bandar dia.HAHA.tapi alhamdulillah senang cari,lagipun my mom memang pro bab cari-cari jalan ni :)

so,tak de apa yang menarik pun walaupun ada,haha,macam mana tu?
mm,disebabkan saya tak terfikir pun untuk ambil civil law,jadi persediaan tu mungkin kurang,dan entah la,alasan ke ni?-.-' tapi,betol kot!
tak pe lah,yang penting dapat pengalaman.interview tu pun tak lama sangat memandangkan group intan yang sepatutnya ada 5 orang,tapi 3 orang je yang datang.so,cepat la sikit habis;D

so,tak de apa la yang menarik nak cerita,tapi just boleh share la apa yang panel tanya,
panel ada 3 orang,alhamdulillah intan punya panel baik dan peramah.boleh senyum2 lagi,hehe=p
so,firstly,they asked ti introduce ourself.then,beritahu mereka kenapa nak belajar ke luar negara.yang ni dalam bahasa melayu.
soalan pertama:kalau dapat tawaran bekerja di luar negara negara,dengan gaji lumayan,nak tak kerja sana?(bahasa)
soalan kedua:penting tak surat khabar ni since dah ada internet(english)
soalan ketiga:pada pandangan anda,apa gejala negatif yang ada pada pelajar sekarang dan bagaimana cara saya nak bendung(english)

tu sahaja :) dalam 40 minit je interview tu,,

okay!alhamdulillah,interview dah habis!
petang tu,nak hantar borang permohonan biasiswa amanah raya berhad pula.
yang intan cerita pasal course baru,ULUM ISLAMIYYAH dalam post sebelum ni.
mohon je ,mana tahu rezki kar sini ke,
yang menariknya,masa nak hantar tu,naik la lif dengan mama and one of staff ARB.
laki tu tanya:

L:nak pergi mana?
mama:nak hantar borang biasiswa.
L:ouh,insyaALLAH dapat!(pastu pintu liff pun terbuka,dia keluar)

cewah~haha,tu pun nak cerita.tak de,gaya dia yang konfiden time cakap macam tu buat intan rasa semangat!hehe=p
tak pe lah,anggap je itu satu doa,insyaAllah :)
ada rezeki,ada la.
so,now,tengah tunggu result from JAIS dan ARB.jpa??mm,tah la,,hehe,,
mana-mana la.asalkan belajar,,kadang-kadang rasa macam rezeki dekat mesir je,,hehe,,
tapi kadang takut juga kalau x dapat pergi jordan or mesir.tapi x pe,tawakkal :)
insyaAllah,belajar dekat mana-mana pun ok.malaysia pun sangat bagus :)

another part:

"ambil la law,****** memang suke sangat kalau intan ambil law,ok la tu,pergi UK,
kalau setakat pergi jordan tu,baik pergi uia,"

x ingat lagi satu dialog macam mana,tapi macam nak cakap,apa la sangat ambil bidg agama or syariah setakat jadi ustaz/ustazah..huh-.-'

-.-' apakah maksud anda 'kalau setakat pergi jordan'?

apakah maksud anda 'setakat jadi ustazah'?

mm,intan tak kisah orang nak cakap apa,intan memang nak ambil bidang ni,lagipun intan dah buat keputusan ni since form 4,kalau tak ,tak de lah intan ambil kelas sastera.
intan tak fikir pasal kerja glamour ke tak glamour ke,,intan memang ikhlas nak belajar bidang ni!
intan percaya,kalau intan ikhlas,Allah akan buka jalan :)

tak sangka masih ada lagi orang berpendapat orang ambil bidang agama ni terlalu kecil skop pekerjaan/hidup,atau erti kasar nya 'kolot'.kenapa?biasanya orang yang ambil bidang agama ni low class ye?atau bidang agama ni biasanya last choice?atau bidang agama ni biasa nya orang-orang yang berada dalam tahap pemikiran sederhana sahaja yang ambil?kita bukan lagi berada di zaman dahulu-kala.sekarang ni,apa-apa bidang pun sangat penting.sila buka mata dan minda anda :)
sebenarnya,kita lah yang kena tukar pemikiran manusia2 yang masih lagi fikir macam ni.
takkan nak letak semua yang kurang pandai(saya x cakap x pandai)sahaja dalam bidang ni.

biar betol intan?dapat straight A's nak ambil bidang agama je?

what do you mean by 'je'?

haha,tak pe lah,abaikan episod ini :)

semoga segala urusan dipermudahkan,so,ahad ni ada hari anugerah cemerlang kt smap labu :) can't wait to meet all my friends =p
kalau boleh,nak jumpa semua orang!semua zealous!
insyaAllah,after anugerah cemerlang tu,kami nak pergi melawat one of our friends yang baru sahaja menjalani pembedahan lutut!
firdaus majid!syafakallah =)
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

4 comments:

ain farahain said...

salam intan :)
nak amek law eh?
meh la join akak! kalo law ni akak suggest better amek kat uia la. sebab kalo nak practice kita pakai law m'sia. bukan law oversea.
tapi kalo dah rezeki tu, jangan la ditolak :)

kalo bab2 kena label ni, akak rasa kitorg kat uia ni dah byk kali kena.
macam2 bentuk pon ada gak.
bila dengar je kitorg budak uia, teros label nak jadi ustazah. agak tersentap la kan. tapi who cares? lainkali intan balas je. cakap english sket. baru la terbuka sikit minda orang2 mcmtuh.

Qien said...

btol intan!!! jia you! mmg plik kadang ap mksud orang dengan setakat nk amek syariah je???? or nk amek bidang agame je??? n mcm lah xde kelas kalo sambung pergi timur tengah.. plik2.. tapi, itulah kenyataan manusia zaman sekarang.. masing2 berlumba2 nak kejar kejayaan... tanda dunia nak kiamat tu.. huhu.. yg penting, lillahita'ala... :)

INTAN NADZIRAH said...

qien:
tq dear :0
yeah~yg penting lillahita'la :)

kak ain :
tq view blog sy,,hehe..
mm,,ingt nak amek syariah senanye,,hehe,,sy ade dgr jgk,,org kate klu nk amek law,,better kt mlaysia sbb klu blaja kt o/sea tu international nye kan,,
mm,,btol?igt ustazah ni kolot ke??eleh~haha..lgpun advantage ley ckp bi tu bese la kan kak ain....ckp arab ckit tgk~hehe;p

ain farahain said...

nak amek syariah eh?
akak pon amek syariah :)
meh la!
meh la!
dgr citer arab awak hebat
so iAllah senang la blaja syariah

kalo amek law kat uia kebaikan dia banyak (bukan nak promote eh. ni serius.)

kalo amek law kat oversea/usim, kena amek m'sian bar test yang org kata susah gila nak pass. kalo graduate uia teros leh start kerja. x yah test lagi.

kalo nak info lagi awak tnya la akak. akak start attachment isnin ni kat area klcc. so agak susah la nak komunikasi sket.

hari tuh nak jumpa intan, tapi bz menggila. terpaksa batalkan niat :(

apa2 pon, intan pilihlah apa yg intan minat. sebab dgn minat tu kita akan tolak semua dugaan yg dtg