Saturday, May 7, 2011

bukan mengalah!

ALHAMDULILLAH :) selesai ujian kelayakan jais semalam.

"KISAS kat mana?"
ni lah masalah intan dengan mama nak cari tempat ujian ni semalam,
exam ni bukan buat dekat kisas,tapi landmark nya macam tu la~
sepatutnya daftar pukul 9 pagi,sebab exam mula pukul 10,tapi pukul 9.30 kitorang still sesat -.-'
confius PADANG JAWA dengan KAMPUNG JAWA.
tempat exam ni dekat kampung jawa,tapi kitorang masuk simpang padang jawa!
memang tak tahu langsung tempat ni kat mana.actually dah call orang jais tu tanya tempat tapi mama imagine padang jawa,so,kalau padang jawa,memang mama tahu kat mana.tiba2 bila masuk simpang padang jawa semalam,then baru she noticed that tempat exam ni kampung jawa~

time sesat2 ni,intan dah dapat rasa "i can't sit for the test!"
nak nangis pun ada,sebab lagi berapa minit je exam nak start tapi tak sampai2 lagi,
masa tu dah terfikir dah "adakah saya terpaksa menguburkan cita2 itu" hehe=p

tapi ALHAMDULILLAH,around 9.45 selamat sampai ke tempat yang dituju,pusat sumber pendidikan jais.
tapi gelabah juga lah bila sampai2 tu orang semua dah masuk bilik exam.
tapi masa masuk dewan tu,orang baru edar kertas!

lebih kurang macam ni ayat,tak ingat la macam mana=p
"semua jawapan sila tulis dalam kertas soalan ni,kecuali insya',sila tulis dalam kertas (kertas kajang)yang diberi"
okay,memang bukan macam ni la ayat dia~haha,,
sebenarnya nak tekankan ADA INSYA'!!!!masyaAllah!!
memang tak expect langsung ada karangan!!wa~tak prepare!!
"x pe2!saya boleh!"cewah~naikkan semangat sendiri -.-'
gelabah jugak la sebab dah 5 bulan kot tak buad insya'(karangan arab).
awatnya exam jais sampai macam ni-.-'

dah la tukang jaganya pun ada la 2,3 orang arab~
antara bentuk soalan:
kemahiran mendengar (perbualan kedua tu laju nyeee orang arab tu cakap!)tapi ulang 3 kali,so,ok la kot~kot~:D
lepas macam biasa lah,qowaid.(tak ingat sangat soalan semalam-.-')
tapi soalan pemahaman dia berdasarkan hadis!dengan malunya saya mengaku saya jarang tengok hadis yang diberikan,tapi bila tanya sedara,dia kata hadis tu popular,,hehe=p
tapi dia kata hadis tu dalam silibus SMA!
"ouh,saya tak ambil SMA,mungkin ramai yang attend tu ramai ambil SMA kot sebab SBP x de SMA"
ok intan~tapi itu bukan alasan kamu tah tahu hadis,anda yang malas!-.-' (pengajaran)
so,jawapan yang saya berikan kurang baik!
saya tak tahu soalan muradif dengan mudhod yang dia bagi!wa~memalukan!!
demam fil lughatil arabiyah ape???saya lupa lagi,memang memalukan,,
(tu la~cuti2 tak ulangkaji,,hehe)
so,kesimpulan dari exam tu,,
hmm~masa habis tu rasa cool je~tapi bila lama rasa frust pulak sebab tak dapat jawab dengan baik.
rasanya,tak risau sangat kalau tak dapat tawaran tu,(bukan sebab tak nak!hehe)tapi lagi frust sebab tak jawab exam engan baik.masa tengah buad exam tu,ada jugak terpiki "mm,,duduk UM la camni,,bes jgk!!hehe"
SAYA BUKAN MENGALAH,tapi kene bersedia dengan apa je kemungkinan,,lagipun,kalau tak dapat biasiswa jais ni,intan still sangat happy kalau masuk UM walaupun selama ni intan asyik cakap nak pergi jordan je!mana2 post pun cakap macam tu kan,kan?hehe,,tapi bila dapat UM jgk ni,,orait jugak!mm,,mana2 lah,,ISTIKHARAH2!!

ustaz tu kata soalan tu,,"SAHLAN2 JIDDAN!"
masyaAllah,,haha,,tengok lah macam mana~

keputusannya insyaAllah keluar esok!(laju nye lah orang arab ni menande~)
kalau ada rezki dorang akan call..

hmm~entah la,,tiba-tiba rasa macam nak duduk UM pulak!
tapi tiba2 rasa cam sedih jugak kalau tak dapat jais ni,,
aiya~bertukar2 perasaan niyh,,
sebab dua2 pun first choice,,tengoklah macam mana esok,
kalau dapat panggilan,insyaAllah ke jordan,,
kalau tak dapat,welcome to UM :)
wa~best jugak belajar UM!!dekat ngan mama sikit walupun KL ngan kelantan tu jao,,tapi degree nanti kat KL,,hehe,,tym asasi je kat kelantan=p
tapi kalau ada rezeki ke jordan takkan nak tolak,,tapi berdasarkan exam semalam tu,
bukan senang nak skor,,walaupun orang lain pun kata susah exam jais tu,,tapi nampak macam cool je  dorang jawab~hehe=p

kesimpulannya,,UNIVERSITI MALAYA KE JODAN KE,,
saya tak kesah :)
asalkan tempat belajar tu nanti adalah yang terbaik untuk saya :)
dan kejayaan tu nanti dapat beri manfaat pada orang lain,
yang paling penting dapat membantu tingkatkan iman dan taqwa padaNya..

insyaAllah,,RABBUNA YUSAHHIL,,
kepada sesiapa yang dapat biasiswa jais esok,,tahniah and all the best!

tahniah jugak pada rakan2 yang dapat matrix/asasi..
besnye UIA,,ramai bdk smap,,
besnye uitm puncak alam,,korang berkampung la d sana yea :)
kalau saya masuk UM,dapat geng dengan izzati zukri,,kite dok kelate sesame deh;p
*hmm~tah tahu nak rasa macam mana sekarang,,tunggu je la esok!*
pape pun,,UM ngan jordan,,dua2 terbaik!! :)

ISTIKHARAH2!!
SEMOGA ALLAH PERMUDAHKAN URUSAN SAYA :)

*post sejak kebelakangan ni asyik cakap pasal U/biasiswa je,,macam boring pulak,,lepas ni kene ada pengisian lain,,hehe=p
*rasa macam kurang matang post kali,,HAHA*

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

4 comments:

fasiihah jasni said...

حمى= demam . hoho. insyaAllah wak.. ble awk masuk UM nnt, lbey dri perkataan demam awk tau nnt.. sana pon dah mcm duk arab dah~

Ash said...
This comment has been removed by the author.
Ash said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

salam..mohon share lg pasal temuduga zakat,,,kalau boleh lagi detail lah..sebab ada temuduga zakat selangor khamis ni...mungkin dapat membantu..apa flow temuduga?? apa yg kena bawak?? terima kasih kerana sudi share