Monday, May 16, 2011

indahnya matahari,hujan dan pelangi Allah :)

"Kadangkala Allah hilangkan sekejap matahari, kemudian Dia datangkan pula hujan, puas kita menangis, mencari matahari? Rupanya Allah menghadiahkan untuk kita pelangi "

lama rasanya tak update blog ni.
sibuk + tiada idea + gangguan emosi + muhasabah diri + motivate diri + .....................


rasanya kalau tengok FB ramai dah maklum kot,alhamdulillah,dapat JPA tajaan dalam negara.
segala puji-pujian bagi Allah yang berkuasa atas segala apa yang ada di langit dan di bumi.
reaksi pertama : seronok!tekejut!x sangka!
tak sangka??kenapa pula?
mm,sebabnya saya minta biasiswa JPA ni saja je=p sebenarnya minta untuk program ke luar negara sebab tak tahu bila JPA buka untuk dalam negara -.-' hehe,,
so,sangat lah tak mengharap pada biasiswa JPA ni sebab JPA  tak taja untuk pengajian islam,so isi je la nak ambil undang-undang civil.
so,masa ramai-ramai tengah excited nak cek JPA ni,tak de lah excited pon~sebab civil law kan,,TAK MAHU!

tapi,Allah itu maha berkuasa dan tahu apa yang terbaik untuk hambaNya,
atas kekuasaanNya,Alhamdulillah,,dapat tajaan untuk degree nanti,
TAPI kena lah kekalkan pointer kan time asasi,kalau kantoi,susah la nak dapat!
so,bila dah tau tak dapat nak ke jordan tu,memang terfikir juga macam mana nak dapatkan biasiswa dalam negara ni,tapi Alhamdulillah,Allah telah mudahkan segala urusan.


dan kamu tidak menghendaki (menempuh jalan itu), kecuali bila dikehendaki Allah.
 Sesungguhnya Allah adalah Maha Mengetahui lagi Maha Bijaksana
-surah al-insan:30-






 terasa kekuasaan Allah yang akhirnya seperti ingin memberitahu bahawa rezeki ku memang belajar di dalam negara,bukan di luar negara untuk waktu ini.
tahniah buat sahabat-sahabat yang dapat melanjutkan pelajaran ke jordan dan mesir(aina,azizah,ikraam,arif imran,amir asyraf,shazreen,fakhirah,alia amalina,zahirah aalia)-ni semua course medic/dentist-
korang dah nak masuk intec lusa :'(
tahniah juga untuk rushdi dan syamirul-engineering di german-
farham ibrahim-engine juga di perancis-
untuk solehah(MAINS) dan ariej(JPA)-islamic banking jordan-
asyiqin atikah-ekonomi US-(PETRONAS)
MARA?tak tahu la siapa dapat,macam senyap je,dah keluar belum?
untuk yang dapat JPA dalam negara (macam saya=p)-fadzlin,najmuddin,ifwat,maghribi,yang lain kurang pasti.

ALL THE BEST UNTUK SAIFUDDIN YANG AKAN KE TURKEY KHAMIS NI,,
ouh,,x nak la wish lagi,,nanti aku buad post khas,,;D

sebesalah nak buat luahan perasaan kat blog ni,takut orang salah faham.
hmm~bila baca list2 yang nak fly ni,wa~seronoknye!
dapat fly!! :)
dulu kan saya nak pergi jordan,,hehe,,
tapi mungkin Allah tetapkan rezeki saya lebih di malaysia,jadi saya terus melatih diri agar menjadi hamba
yang sentiasa bersyukur atas segala nikmatNya.

biasa dengar bukan surah ibrahim:ayat 7.

namun aku juga manusia biasa yang sering diuji,bukan aku sengaja,
tapi rasa sedih tu datang tiba-tiba!kadang sampai jadi keliru
sedih sebab tak dapat fly ke?ke sedih sebab kawan-kawan rapat pergi sane?
ke sedih sebab pergi kelantan cause jauh dari mak?
-satu fakta-tak mungkin saya sedih sebab dapat Um,,
kalau sedih tak dapat pergi jordan pun,saya tak kan sedih sebab dapat UM :)
tapi perasaan macam ni membuatkan saya rasa menangis itu lebih seronok kerana lebih dekat denganNya,
kerana hanya Allah yang tahu apa yang terbuku di hati,
secara tepatnya,saya sendiri pun keliru dengan perasaan sekarang,
NAMUN!satu perasaan yang pasti,saya excited nak belajar! :)
(kalau nak sangat fly,naik lah air asia nanti dr Kl ke kelantan:D)

mungkin perasaan macam ni satu ujian buat orang sedang berusaha menjadi hamba yang bersyukur,
bisikan syaitan membisikkan agar aku kurang bersyukur???
mujahadah!lawan perasaan itu!
jangan tertewas dengan godaan syaitan!
usah layan kesedihan itu,sebaliknya gantikanlah dengan rasa bersyukur
kerana sering ku katakan,terlalu banyak lagi nikmat yang belum kita syukuri,
la tahzan :)
Allah tahu apa yang terbaik untuk kita.

وَعَسَى أَنْ تَكْرَهُوا شَيْئًا وَهُوَ خَيْرٌ لَكُمْ وَعَسَى أَنْ تُحِبُّوا شَيْئًا وَهُوَ شَرٌّ لَكُمْ وَاللهُ يَعْلَمُ وَأَنْتُمْ لاَ تَعْلَمُونَ
Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedangkan kamu tidak mengetahui.(Al-Baqarah: 216)

rasanya,sedih sebab tak dapat fly ni perasaan normal untuk orang yang bercita-cita untuk fly,
walaupun mula-mula memang saya tak kisah x dapat,tapi as a human,lagipun saya PERNAH bercita-cita,mesti ada terdetik,cuma intan macam malas nak fikir sangat.
sebab kalau layan~saat macam ni la syaitan pun ambil kesempatan,,sebaliknya,
banyakkan menyebut kalimah ALHAMDULILLAH dan muhasabah diri.
lagipun,mama pun macam tak sanggup intan pergi jauh,
intan pun belum apa-apa dah nangis sebab rasa kelantan jauh,
see!Allah know what is the best for you! :)
mungkin rasa ni sebab sedih jauh dari mak kot,then campur-baur dengan semua elemen2 stress siapkan maklumat untuk pendaftaran lagi,,HAHA,

*tadi medical check up,darah sangat sikit keluar,so esok ambil lagi,,(sakit!-.-')ok,saya kuat=p
then,low blood pressure,ok,saya memang ada masalah low blood pressure~hehe,*

maaf post kurang bermanfaat,hanya contengan jalanan buad diri yang sedang mencari kekuatan diri.

hanya Allah yang dapat memberi kekuatan ini kerana hanya DIA yang lebih mengetahui,
Allah adalah sebaik-baik tempat kembali.

"dan orang-orang yang berjihad untuk mencari keredhaan Allah,Allah akan tunjukkan kepada mereka jalan-jalan Kami.dan sungguh,Allah beserta orang-orang yang berbuat baik"

luka ini akan sembuh!
Allah yang memberi,maka kepada Allah jua lah tempat kembali dan jalan penyelesaiannya,

“Jika Allah menimpakan sesuatu kemudaratan kepadamu, maka tiada yang dapat menghilangkannya melainkan Dia sendiri. Dan jika Dia mendatangkan kebaikan kepadamu, maka Dialah Yang Maha Berkuasa atas segala sesuatu.”
(Al-An’am: 17)


intan yakin ada hikmah lebih besar sedang menanti :)
Allah tidak pernah sia-siakan hambaNya =)
nantikanlah pelangi yang bakal muncul selepas aku menangisi kehilangan matahari dan menangisi pemergian hujan~ :)

lakarlah kejayaanmu walau dimana kau berada~

btw,sangat bersyukur untuk biasiswa JPA PIDN(program ijazah dalam negara)

All the best friends,,*next week dah mula pendaftaran* ^.^
kesimpulannya,saya sudah okay,
jika aku menangis lagi,biarkan,
aku mahu Allah dengarkan rintihan hatiku :)


*kalau boleh,biar nangis sekarang,supaya sampai kelantan tak homesick dah!*
saya anak manja??hmm~depends,,
cuma,,mm,, MY MOM IS EVERYTHING TO ME,
kalau mama sanggup berkoban untuk saya,saya juga boleh berkorban untuk mama.
redha Allah terletak pada keredhaan ibu bapa.
ingat lagi pesanan kak tasneem 'aina masa program tazkirah f1&f2,
lebih kurang macam ni,kalau homesick/rindu mak,bersabar lah.
innallaha ma'ana :)
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

7 comments:

dentist-to-be said...

intan..
sape pergi mesir??
akak tanye jieja... tapi dye blom reply..

INTAN NADZIRAH said...

ouh,,yg mesir,,aina,shazreen,amir,ikraam(barr),arif imran,mm,,yg len rasenye cm jordan,,

Alya Zafar said...

salam... saya nak tanya sikit... kalaw yg budak2 dpt JPA dalam negara nih kan... time asasi dah dapat scholarship tu ke? pastu saya nak tanye time degree nanti mmg betol2 confirm ke dpt scholarship tu? or kene tengok perfomance time dekat asasi dlu? hhahaha sorry byk sgt soalan :p

INTAN NADZIRAH said...

wassalam :) x pe,,x kesah pun tanye byk,,hehe =p

tym asasi scholar ni x dpt lg,,sbb tym asasi KPT dah bg elaun,,so,rasenye scholar ni akan kuatkuasa ms degree nanti,,but i think kene maintain jgk pointer tym asasi :)

Alya Zafar said...

ohhh. ok2. SYUKRAN AD THANKS A LOT FOR THE INFO...!
:)

.::CiK sMiLeY::. said...

wah..tahniah2!!!!

Anonymous said...

Salam.. nk tanye agk2 bape pointer kene maintain tym asasi utk dpt pidn utk dgree?